tisdag 30 september 2014

Mat på 1990-talet del 2

Maten fotades 2013-2014. Recepten, tallrikarna, besticken och det andra användes när maten åts av samma person under 1990-talet. Sakerna köptes 1989 i IKEA. Här är mycket svensk husmanskost för vi åt inte så mycket utländskt på den tiden. Längre tillbaka var det ännu ovanligare.

Persiljejärpar med potatis och sås. Koka skalade, vanliga potatisar hela med salt. Dela dom på tallriken sen. Gör järparna av blandfärs, ströbröd, Arla mellanmjölk, salt, vitpeppar, persilja och allkrydda kanske. Gör sås av stekskyn, salt, vitpeppar, mjölk, soja och vetemjölsredning. Receptet har förbättrats efter det med Knorr köttbuljong i såsen eller att man använder köpt brunsås och blandar i med det andra. Denna rätten kommer från bamba från början.

Sagosoppa gjord av Danske sagogryn, blandsaft, kanelpulver och socker vid behov. Sagosoppa åt man även på 1970-talet och då hade man hel kanel istället för pulver. Sagogryn är inte så lätt att hitta i Sverige numera men fanns förr. Det sägs att det finns att köpa i Danmark. Här är ett blogginlägg om sagosoppa där man kan se vilken sorts som användes. Denna rätten kommer från föräldrahemmet från början.

Samyang nudlar. Man kokar upp vatten, krossar och häller i nudlarna, låter det koka några minuter och häller i nudelkryddan. Det var en bekant som bjöd på detta 1993-1994 och det var lite nytt med nudlar då.

Spagetti med köttfärssås. Koka spagettin med salt i 10 minuter. Stek blandfärs, lök och allkrydda. Häll sen i lite vatten, Felix ketchup och vetemjölsredning. Denna rätten kommer från föräldrahemmet från början.

Spenatsoppa med ägghalvor. Koka spenat, Arla mellanmjölk, allkrydda och vetemjölsredning. Koka äggen så dom blir hårdkokta, dela och lägg i soppan.

Strömming, potatismos och lingon. Koka vanlig potatis. Gör mos av mjölk, allkrydda, salt, vitpeppar och lite socker. Stek strömmingen med salt och vitpeppar. Lingonsylten kom troligen från Felix, men flera sorter är likvärdiga.

Stuvade makaroner med ketchup. Koka makaroner. Gör stuvning av makaronerna, Arla mellanmjölk, vetemjölsredning, salt, vitpeppar, socker och allkrydda så att den blir mest söt. Ta på Felix ketchup. Tror att det var Scan falukorv till det ibland. Denna rätten kommer från föräldrahemmet från början.

Tomat- och korvsoppa. Den görs av salt, socker, vitpeppar, svartpeppar, Knorr köttbuljong, paprikapulver, pizzakrydda, lagerblad, gul lök, färsk tomat i småbitar, spagetti, hot dogs i småbitar, senap, Felix ketchup, Slotts tomatpuré, Arla filmjölk, färsk paprika i småbitar och persilja. Rätten är ett eget påhitt under 1990-talet.

Ugnsstekt falukorv med lök och mos. Grilla saltad Scan falukorv, gul lök i stora bitar och lite vatten på botten i ugnen tills dom får lite brun färg. Gör mos av mjölk, allkrydda, salt, vitpeppar och lite socker. Häll skyn över maten. Detta är en äldre maträtt som mormor gjorde på 50-talet och som även följde med mamma efter hon hade flyttat hemifrån.

Vårgårdaris, Arla mellanmjölk och socker. Denna rätten kommer från föräldrahemmet från början.

Wetabix, Arla mellanmjölk och socker. Denna rätten kommer från föräldrahemmet från början.