onsdag 15 april 2015

Solvädersgatan i Göteborg 1991

Solvädersgatan var ett område med miljonprogramshus i Biskopsgården i Göteborg. Det byggdes 1954 och var då Europas längsta hus. Här fanns både enrummare och större lägenheter i tre våningar samt på bottenplan. Det fanns tvättstugor i egna utrymmen utmed gårdarna. Vid portarna fanns det källarutrymmen och soprum. Sopnedkastet fanns halvvägs ner i spiraltrappan. Lägenheterna var enkla med ventilation med självdrag, kylskåp med fryslucka och äldre kranar och element. Det fanns ingen kabel-TV som i andra hus i området utan bara Kanal 1 och TV2 som dom hette då.

Hyresvärd var Bostads AB Poseidon som hade ett kontor på Friskväderstorget. Dom hette tidigare Göteborgshem men bytte namn till Poseidon 1985.

När man handlade mat kring 1990 gick man till ICA på Friskväderstorget eller HP i Väderbodarna. ICA var lite dyrare men hade bättre varor. HP låg lite längre bort. Ännu längre bort fanns ICA Bergköp på Länsmanstorget.

Ville man hyra en videofilm kunde man gå till Film Tajm på Friskväderstorget. Den var ganska välbesökt och hade rätt mycket att välja på. Filmerna stod i hyllor och den med nyheter tittade man extra noga på. En film kostade strax över 20 kr att hyra om jag minns rätt. Där fanns filmer med Bruce Lee och Chuck Norris. 1990 kom filmer på video som Karate kid III, Dödligt vapen 2, Tillbaka till framtiden 2 och Pretty woman.

Husen på Solvädersgatan var slitna och undermåliga och revs 1995. 1996 flyttade man hit hus som använts i VM-byn under friidrotts-VM i Göteborg 1995. Dom blev de nya bostadshusen. Gatan fick då namnet Solvädersbyn.


En av gårdarna med det välkända vattentornet i bakgrunden. Det finns fortfarande kvar.


Några bilder här kan vara från 1980-talet. Men området såg i stort sett likadant ut under de åren.



Inne i en av lägenheterna.

I ett sånt här kök fanns en spis till höger och skafferi och kylskåp med frysfack bakåt i bild. Se skissen nedan.

Här är en skiss över en lägenhet på Solvädersgatan som var på ett rum och kök.

En av infarterna och vattentornet sett från norr. Där borta fanns en större parkering och två gångtunnlar genom huset.

Posten på nuvarande Byvädersgatan intill Klarvädersgatan. Den fanns inte så många år här tror jag. Hit kunde man gå med sina blågröna löneavier som man fått i brevlådan och hämta ut sin lön, postavier och hämta paket, betala räkningar, sätta in pengar på sin postsparbanksbok, köpa frimärken och liknande ärenden. I kassan var det en ung tjej som jobbade bland annat. Posten lades så småningom ner och man var hänvisad till posten på Länsmanstorget till exempel. Strax till vänster om denna posten låg det en bytesaffär på 1980-talet. Det var en mörkhårig man som hade den. Han sålde serietidningar, LP-skivor och mynt. Kassan låg rakt innanför dörren. Och det var ett rum till vänster med tidningar och skivor, och ett rum bakom kassan. Det var ofta barn och ungdomar i affären.

Solvädersbyn med VM-husen 2010.